20/1/08

DESIG, PERILL


Ahir vam anar al cinema a veure «Se, jie» (Deseo, peligro és la traducció del títol en castellà, ja arribarà en català algun dia), la darrera pel·lícula d'Ang Lee, que va rebre molt bona acollida al Festival de Venècia.

No penso recomanar-la, com ja he comentat al meu fotolog. Igualment, però, li dedico ara tot un article. No la recomano, en primer lloc, perquè la història no és gaire bona: un grup de joves universitaris idealistes intenten passar a l'acció*. En aquest cas, són uns joves xinesos que s'oposen a l'ocupació japonesa del seu país. No hi ha més ideologia que la nacionalista fins que en algun moment s'insinua l'ombra del Partit. Aquests joves ingenus intenten un atemptat que els hi surt malament. Poc a poc s'hi mescla el desig carnal i la passió. I acaba convertint-se en un relat sense unitat ni quasi interès. Tony Leung Chiu Wai (que potser recordeu de pel·lículess de Won Kar Wai o, els molt freakies, de «Hard Boiled» i «Hero») interpreta a un dolent en maiúscules: no té cor. No dic res més per no destrossar-li el final a ningú. I tots els altres personatges són molt plans, tenen poca rellevància.

Concediré que la pel·lícula té algunes imatges molt belles. A part del final, molt dramàtic i emocionant, hi ha una escena que m'encanta: quan la protagonista canta "A Singing Girl At The Edge of the World" en la casa de cites del districte japonès de Shangai.

L'altre punt d'interès de la pel·lícula que concedeixo és, com no, la roba. No m'agraden gaire els vestits que porten les dones de l'alta burgesia col·laboracionista. El que duen en canvi les universitàries és molt més atractiu. No oblidaré mai el jersei en el clàssic estampat "pied-de-poule" que llueix Wei Tang mentre l'ensenyen a fer d'espia. I també els abrics de tela anglesa i les gabardines i trenchs són preciosos. No em deixaré els barrets, que protegeixen perfectament de la pluja fina de Hong Kong. Però hi ha sobretot una insistència en les bosses de mà enormes que em recorda al que apuntaven a Devil Wears Zara.

______________________________________________________
* No us recorda a La Chinoise de Jean-Luc Godard?