28/9/07

Variétés




El cert és que l'entrada d'avui és variada i a la vegada terriblement banal. Com que últimament em passo la vida a la feina, tot el que explico tipus anecdòtic em succeeix per força o a la feina o bé en el trajecte cap allà. Com que del Centre no m'agrada parlar i tampoc no en tinc ganes, em concentraré en els meus periples i les seves peripècies.








Volia començar dedicant-me per una noia que caminava davant meu pel carrer Montalegre. Tots hem vist les fotos de Kate Moss que va trencar a una festa al Victoria and Albert Museum un preciós vestit vintage color xampany de Dior, de manera que finalment va haver de lligar-lo, convertint-lo així en un minidress. Penso, sospito, quasi espero que la noia, guiri per més detalls, que s'havia fet un nus a l'alçada del cul al vestit que devia ser un maxidress estigués remetent-se a aquest moment patètic de Kate... sinó era simplement una hortera...




Després volia parlar del noi que s'ha assegut davant meu al tren. Aquest no era un "bellezón sureño" (com diria J) del tipus del noi d'ahir. Malgrat que no parava de parlar pel mòbil i em molestava, m'ha caigut bé. Només per una raó. Llegia «Le canard enchaîné», una publicació satírica francesa, el més semblant a «El jueves» que conec que s'editi en el país veí.


Finalment i parlant de diaris, només comentar que a l'ADN d'avui (l'únic periòdic gratuït que m'agrada llegir i pel qual em barallaria) ha publicat a les pàgines centrals un especial Dumas, Alexandre Dumas pare. Com tots sabeu, un dels meus autors més estimats... Sembla ser que han trobat un manuscrit inèdit i pòstum i el publiquen en francès. És emocionant més quan estic a punt d'acabar «Le Vicomte de Bragelonne».








27/9/07

Estupor (sense tremolors)



La paraula del dia serà «estupor». Avui ha estat la inauguració de la nova exposició del centre, dedicada al Racisme i a l'Apartheid. He viscut tota mena de moment estranys, inquietants i burlescos. Però l'estupor me l'ha causat un noi molt guapo que anava en el meu tren. El noi que ha pujat a Cornellà o L'Hospitalet (crec) s'ha assegut estratègicament de tal manera que JO el visualitzés perfectament. Així doncs, cal reconèixer-ho: he passat molta estona intercanviant mirades i caigudes d'ull amb ell.


Com deia: era molt guapo encara que no gaire ben vestit. Snif! Amb el que m'agraden a mi els nois que s'arreglen. Però ell no: amb els seus pseudoDockers massa grans i una samarreta qualsevol de la qual millor no parlar-ne (estampat: MEXICO, no podia ser un altre país?). Bé, en tot cas, el xaval era guapo i valia la pena entretenir-hi la mirada. Però de sobte remena en la seva bossa i treu un biberó i comença a xuclar-ho... Val, no era ben be un biberó però sí que ho semblava...


Compreneu el meu estupor?

22/9/07

Banalitats



Enmig de la pudor a pebrots (sí, pebrots! què passa?) a l'ast que algú dels meus veïns ha decidit sopar, no paro de pensar en banalitats. Decididament estic en una etapa clàssicament superficial de la meva vida en la que la meva més gran ambició és guanyar més $ o millor més € per poder comprar més coses. Terrible el mal que li fem a la terra. Segona més gran ambició: fer-me la pedicura. Hauré de trobar un bon lloc i un bon temps. Tercera ambició o primer MUST: he d'anar absolutament a la perruqueria. Quart i últim apunt: puc deixar de pensar en sabates?
El dibuix prové del myspace de Garance Doré. No li he demanat permís però m'encanta.

Reflexió



Avui, dia plujós, oratjós, i gris, m'estava fent algunes preguntes. Intentaré però explicar pas a pas la meva reflexió. He començat per fer una ullada al bloc de Garance Doré del que parlava l'altre dia. Garance m'ha portat al bloc de Deedee (http://deedeeparis.com/blog/index.php), descrit com «la vie trépidante et truculente d'une parisienne à Paris» o sigui «la vida trepidant i truculenta d'una parisenca a París». Un cop aquí he començat a veure com un munt de persones intercanvien missatges, opinions, comentaris etc. a internet. I el motiu que ho fa possible és, en tot cas, que comparteixen un idioma, el francès, en aquest cas.


Hauria jo de deixar d'escriure en català? Quin sentit té utilitzar-ho? Fins on pot arribar?

20/9/07

Tenir un bloc



Cito el bloc de Garance Doré (entrada de 8/gener/2007):


«La dernière fois je feuilletais le Glamour, quand je tombe sur un petit article d’Audrey Diwan :14 trucs dont vous rêviez… Jusqu’à ce que vous les ayez.


En n° 13, je cite :Un blog. Depuis que vous avez le votre, vous devez trouver tous les jours une manière amusante de raconter qu’il ne vous arrive rien de spécial.Damned, Audrey! Je lance un regard méfiant autour de moi, de peur d’avoir été repérée.Le n° 13, c’est moi! Voilà des jours et des jours qu’il ne m’arrive rien de spécial.»


O sigui:


«La darrera vegada que fullejava la Glamour, quan caic sobre un petit article d'Audrey Diwan: 14 coses amb què somieu... fins a què les teniu.


En el nº 13 cito: Un bloc. Des que teniu el vostre, heu de trobar tots els dies una manera divertida d'explicar que no us passa res d'especial. Damned, Audrey! Llenço una mirada desconfiada al meu voltant, amb por que hem remarquin. El nº 13 sóc joc! Vet aquí que fa dies i dies que no em passa res d'especial».


I en el fons és el mateix per mi. Em passen coses però cap és prou especial. Voldria que l'especial que m'esdevé fos l'escriptura... És l'únic especial que em podria esdevenir.

18/9/07

1969



El 1969 («Année erotique» segons la cèlebre cançó de Serge Gainsbourg) Françoise Hardy cantava una altra cançó de Serge Gainsbourg: "Comment te dire adieu" (significa: Com dir-te adéu). Em sembla que en general i injustament Gainsbourg és un desconegut en el nostre país. Serge Gainsbourg, d'origen rus, fou un compositor-autor-intèrpret i cineasta (wikipedia): un provocador i un gran artista francès. Però suposo que en el seu moment els noms que més sonaven aquí d'entre el món musical francès eren Aznavour, Adamo i France Gall.


Gainsbourg va escriure moltes cançons per guanyar-se la vida. Entre elles aquesta aparentment divertida i lleugera cançó (recomano que l'escolteu) on juga amb la lletra X. Després del Sonet en X de Mallarmé no trobareu tanta gosadia enlloc.




Comment te dire adieu

Sous aucun prétexte je ne veux
Avoir de réflexes malheureux
Il faut que tu m'expliques un peu mieux
Comment te dire adieu
Mon coeur de silex vite prend feu
Ton coeur de pyrex résiste au feu
Je suis bien perplexe je ne veux
Me résoudre aux adieux
Je sais bien qu'un ex amour
N'a pas de chance ou si peu
Mais pour moi
Une explication vaudrait mieux
Sous aucun prétexte je ne veux
Devant toi surexposer mes yeux
Derrière un Kleenex je saurais mieux
Comment te dire adieu
Comment te dire adieu
Tu as mis à l'index
Nos nuits blanches
Nos matins gris-bleu
Mais pour moi
Une explication vaudrait mieux
Sous aucun prétexte je ne veux
Devant toi surexposer mes yeux
Derrière un Kleenex je saurais mieux
Comment te dire adieu

Ho trobo senzillament genial....

16/9/07

Bosses 2



Prometo que les properes entrades que escrigui seran espirituals, místiques o almenys intel·lectuals... però ara m'haureu de permetre més banalitat. És que ahir, unes hores després d'escriure quines són les bosses de mà que adoro, passejant pel carrer Argenteria, vaig veure que en el "top manta" venien un pseudo-Spy de Fendi... Quan vam tornar hores més tard ja no hi era. Em prohibeixo realitzar una compra tan estúpida. Ja ho va fer alguna guiri (suposo). Em demano però si faran rèpliques del Downtown...

15/9/07

Bosses




La meva carta als reis... O no, però vaja, que si hi ha dos bosses (molt sabeu com m'agraden) que m'encantin són:


- Downtown d' Yves Saint Laurent.


- i últimament també: Spy de Fendi.


Si a algú li sobren tres mil euros i em vol fer un cadeau....


10/9/07

Proust, però també Stendhal



Per què serà que sempre acabo parlant de Proust? És estrany, sobretot perquè per mi, en el fons, Stendhal és molt millor. Es deurà al fet que Stendhal pertany per mi a l'àmbit del que estimo, per tant a l'àmbit privat i per tant no és publicable? Com evidenciar una estimació i un gust tan rotunds? Com descriure-ho? Com parlar d'una cosa tan íntima i preciosa sense perdre'n una part?


Per cert, que he descobert un blog d'una lectora voraç d'Stendhal: llegiu les entrades sota el títol "a la feliç minoria" (en referència al Happy few al que s'adreça Stendhal). El link: http://lectorasoltera.blogspot.com/

Qüestionari Proust



He tingut una idea. Traduir al català el qüestionari Proust tal com l'he trobat en el wikipedia francès. No he posat respostes. Això us correspon a cadascú de vosaltres. Jo ja l'he respost algun cop. Em sorprèn que cada cop trobo coses diferents entre les meves respostes. Recomano un "copy & paste"...




Qüestionari de Proust




El principal tret del meu caràcter
La qualitat que desitjo en un home
La qualitat que desitjo en una dona
El que aprecio més en els amics
El meu principal defecte
La meva ocupació preferida
El meu somni de felicitat
Quin seria el meu més gran mal
El que voldria ésser
El país on voldria viure
El color que prefereixo
La flor que estimo
L’ocell que prefereixo
Els meus autors preferits en prosa
Els meus poetes preferits
Els meus herois en la ficció
Les meves heroïnes favorites a la ficció
Els meus compositors preferits
Els meus pintors favorits
Els meus herois en la vida real
El que detesto per sobre de tot
El do de la natura que voldria tenir
Com voldria morir
Estat present del meu esperit
Faltes que m’inspiren molta indulgència
La meva divisa

4/9/07

Aujourd'hui commence la recherche...




Avui comença la recerca...

De què?

No apunto res més. Alguns intuiran, alguns sospitaran, alguns (afortunats) sabran.

3/9/07

Impossible



És curiós que no pugui escriure. Sento com si escriure fos el que pot donar sentit a una vida, a la meva vida. Però no ho puc fer, perquè com no hi ha sentit no té sentit que escrigui. Hauré de conformar-me amb dedicar-me a escriure banalitats amb l'esperança de treure'n alguna cosa?

1/9/07

The Godfather III



A «El padrí III» podem veure diverses maneres de morir (moren tants personatges). Em quedo amb dues:

- una mort poètica i dramàtica: la de Mary Corleone. En el moment de major esplendor de la seva bellesa, havent conegut el millor de la vida, essent estimada per la família i l'amant, després d'un abandó forçós d'aquest, i de manera accidental i injusta, sent absolutament innocent respecte el que l'envolta. Esdevé així una màrtir, una mena d'Ofèlia. Potser per això m'ha fet pensar en aquest quadre de Waterhouse que vaig veure a la galeria Tate Britain.

- d'altra banda, em quedo també amb la mort que tots en el fons desitgem: calmada, tranquil·la i potser podent recordar moments feliços del passat: la de Michael Corleone.

No caldrà dir, per últim, que m'encanten els vestits que treu la Sofia Coppola i que detesto el look de Diane Keaton...