25/11/08

Somnis


Somni. Habitualment acceptem per aquesta paraula connotacions positives. Podem entendre per somni un projecte pel futur o meta de difícil consecució que esdevé una manera de tirar endavant. També pensem en sentir el mot "somni" en l'expressió "tenir dolços somnis", o sigui, somnis agradables. Un somni és un desig bonic o una idea esbojarrada. Sinó creieu en la facilitat amb que utilitzem positivament aquesta paraula mireu les deficinions que en dóna el Diccionari d'Estudis Catalans:

1 m. [LC] [PS] Sèrie de pensaments, d’imatges, d’emocions, que ocorren durant el son.
2 1 m. [LC] Imaginació vana de coses impossibles o cregudes impossibles.
2 2 m. [LC] Esperança, projecte, que sembla no tenir cap probabilitat de realitzar-se.
2 3 m. [LC] Il·lusió cara.
2 4 m. [LC] Idea quimèrica.

Malauradament, aquestes connotacions positives poden ser fàcilment desmentides. I jo les puc negar. A vegades els nostres somnis no arriben a malsons, i tanmateix són terribles. Ara, és clar, parlo de l'accepció primera de la paraula, la que parla del que ocorre en la nostra ment durant el son.

A vegades els somnis que tenim a la nit ens mostren una imatge ideal de la nostra vida que és la que voldríem. A vegades aquesta imatge no hi ha manera que esdevingui real. A vegades és terrible saber que no podem fer res. I així els somnis esdevenen una càrrega terrible en el nostre esperit, que és molt difícil de suportar. I provoquen nits d'insomni i por a tornar a somiar, por a tornar a veure realitzar-se el que ja mai no passarà.

Vull acabar aquesta entrada pessimista amb una idea molt sàbia que apareix al "Les Misérables": "On jugerait bien plus sûrement un homme d'après ce qu'il rêve que d'après ce qu'il pense", que significa: "Jutjareu segurament més bé a un home a partir del que somia que a partir del que pensa".


2 comentaris:

la chica ha dit...

malauradament, volem ser el que pensem i no el que somniem.

Unknown ha dit...

que profunda clarit, bé´, jo també, moment pessimista postmalson en què vaig escriure aquesta entrada